Nový prezident Egypta navštívi koncom augusta Irán - oznámila štátna agentúra

19.08.2012 Celý región

Káhira 18. augusta (TASR) - Nový islamistický prezident Egypta Muhammad Mursí navštívi koncom mesiaca Irán, kde sa 30. augusta zúčastní na summite Hnutia nezúčastnených krajín. Oznámila dnes egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Citovala zdroje z egyptskej prezidentskej kancelárie, podľa ktorých sa Mursí "zúčastní na summite" v Iráne pri návrate z Číny.

Ak sa táto informácia potvrdí, pôjde o prvú návštevu egyptskej hlavy štátu v Teheráne od iránskej islamskej revolúcie v roku 1979.

Po minuloročnej revolúcii v Egypte, ktorá zvrhla prezidenta Husního Mubaraka, naznačili Egypt a Irán záujem obnoviť vzájomné vzťahy, prerušené pred vyše 30 rokmi, po iránskej islamskej revolúcii a uznaní Izraela Egyptom.

Mursí v júni pohrozil žalobou iránskej tlačovej agentúre, podľa ktorej mal prejaviť záujem o obnovenie vzťahov s Teheránom. Mursího poradcovia vtedy uviedli, že si iránska tlačová agentúra rozhovor s prezidentom vymyslela.

Irán privítal víťazstvo Mursího, kandidáta Moslimského bratstva, v júnových prezidentských voľbách ako "prebudenie islamu" v Egypte. Mursí sa však usiloval ubezpečiť západných spojencov Egypta, obávajúcich sa vlády islamistov v krajine, aj krajiny Perzského zálivu, obávajúce sa vplyvu Iránu.

Egypt, ktorý v súčasnosti predsedá Hnutiu nezúčastnených krajín, založenému počas Studenej vojny, by mal v Teheráne odovzdať predsednícku funkciu Iránu.

Bývalý egyptský prezident Anwar Sadat poskytol útočisko zosnulému iránskemu panovníkovi Muhammadovi Rezovi Pahlavímu po jeho úteku z Iránu po revolúcii v roku 1979. V Teheráne pomenovali jednu z ulíc po mužovi, ktorý v roku 1981 spáchal atentát na prezidenta Sadata.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región